Schleich en Lego
Net als kleding, lijkt al het speelgoed ook op elkaar. Ze volgen elkaars trends en proberen elkaar telkens te overtreffen. Mijn kinderen zijn dol op realistisch speelgoed. Als ze een hondje hebben gezien op straat, gaan ze even later met hun honden knuffels spelen. Als ze net langs een bouwplaats hebben gelopen, willen ze vervolgens met Lego zelf gaan bouwen. Tegenwoordig wisselen ze de diertjes van Schleich en de poppetjes, diertjes en huisjes van Lego met elkaar af. Lees hier meer over de speelgoed merken en waarin ze elkaar aanvullen en overlappen.
Schleich
Schleich is een Duits bedrijf dat speelgoeddiertjes en poppetjes maakt. Het merk is in 1935 opgericht door de Duitse Friedrich Schleich. Hij begon met cartoonfiguren, zoals de Smurfen en Snoopy. In de jaren 80 begon Schleich diertjes, zoals boerderijdieren, wilde dieren en dinosauriërs te ontwerpen. Ook maakte hij allerlei verschillende werelden, zoals de wereld van ridders, indianen en elfen. Het mooie aan Schleich speelgoed, is dat het bizar waarheidsgetrouw is ontwikkeld. Schleich ging voor advies en inspiratie voor zijn collecties naar ouders, kinderen en biologen. Zo wist Schleich precies waar vraag naar was. Schleich is perfect speelgoed voor kinderen die een wilde fantasie hebben en graag met hun poppetjes en diertjes verhaallijnen maken. Hier vind ik dan ook een groot verschil met Lego: kinderen die voor Schleich kiezen willen niet bouwen, die willen gewoon spelen! Bovendien begrijp ik dat door de waarheidsgetrouwe collecties van Schleich, niet alleen kinderen de diertjes sparen. Ik geloof dat er veel collectors zullen zijn die gehele collecties in een vitrinekast hebben staan.
Lego
Lego is een Deens speelgoedmerk dat in de vorm van een familiebedrijf is gestart. Lego is afgeleid van de Deense benaming voor speelgoed: Leg God. Later kwam de Deense familie erachter dat LEGO in het Latijn betekend “ik verzamel” of “ik stel samen”. Dit past goed bij het speelgoed van Lego. Lego is gevaarlijk speelgoed, in de zin dat het nooit genoeg is. Nu is dit ook bij Schleich, maar met Lego kunnen hele steden worden gebouwd. Het grootste voorbeeld van de verslaving van Lego zijn natuurlijk de pretparken van Legoland. Hier wordt goed geïllustreerd wat er allemaal mogelijk is met Lego en inspireert voornamelijk de vader en kinderen. Lego is steeds veelzijdiger geworden en heeft tegenwoordig ook collecties met poppetjes en diertjes. Zo spreekt Lego ook het wat meer speelse publiek aan, die graag verhaallijnen wil maken met speelgoed. Ik geloof dat veel architecten in spé graag met Lego spelen.