Examentraining voor je kind
Voor alle mama’s en papa’s, of iedereen met kinderen die examens moeten afleggen; let goed op!
Vroeger (in onze tijd) was het natuurlijk allemaal anders, en beter. We kregen rekenen, taal (bestaande uit Engels, Frans, Duits en Latijn) Aardrijkskunde en Gym, en vaak nog een keuzevak zoals Geschiedenis. Hiervoor hadden we één boek, mogelijk een rekenmachine, en een leeg schrift. Woordjes moest je stampen tot de hersenen bloedden, de plaatsen en hun hoofdsteden uit je hoofd weten en kunnen aanwijzen op een grote kaart op het bord, en nog meer van die ‘goeie ouwe’ methodes. Wij zijn dit zo gewend. Maar tegenwoordig gaat het er héél anders aan toe op middelbare scholen! Lees daarom hier waarom een examentraining erg handig en fijn is voor je kind.
Als mijn kind thuis komt van school, eten we eerst samen een broodje of een snack. Dan bespreken we even kort hoe de dag was; waren er ruzie’s, had je een schriftelijke overhoring, en algemene koetjes en kalfjes. Na een uurtje gaat het kind aan het huiswerk. Vroeger deed ik deze aan de keukentafel vlak bij mama, en zette mama altijd een kop thee naast me neer. Nu moet het kind bij een stopcontact zitten, want de iPad van school moet opladen tijdens de opdrachten. Rekenen, Taal, alles zit verwerkt in drukke, kleurvolle interactieve opdrachten, de agenda staat online, ook het huiswerk, het rooster, alleen je moet als ouder doorhebben hoe het werkt, en dat heb ik nog niet helemaal. Nu vraag ik; ‘Heb je huiswerk?’ en dan zegt het kind; ‘Eh alleen een opdracht ofzo’ (wat nooit helemaal het geval is).
Met alle technologische snufjes e ontwikkelingen in tv, podcasts, YouTube, radio, ipads en telefoons, vind ik het top dat de school zich mee ontwikkelt.
Maar krijgen de ouders ook hulp of bijles in het bijhouden hiervan?! Ik zie mijn kind spelletjes doen op de iPad waarna ik boos word, tot ze me uitlegt dat de kikker die ze moet vangen Engelse woordjes toetst en elke keer dat ze er een goed heeft komt ze een stap dichterbij. Wat?
Geen nakijkboek, het wordt online meteen goed of fout gekeurd in het systeem. Dat scheelt de leraar weer met nakijken.
Wat we wél hebben meegenomen van vroeger dat absoluut nog steeds werkt, is een examentraining. Kinderen onderschatten vaak de ernst van hun eindexamen, en raken dan in de laatste week enorm in de stress. Dit zorgt ook voor spanningen thuis. Als je het zelf allemaal niet weet met de technologie, schrijf je kind lekker in voor een examentraining en laat het aan iemand anders over. Als je kind maar slaagt!