‘Zij begon’. ‘Mama, ze stak haar tong naar me uit’. ”Oooohh, mama, ze zei sukkel tegen me’. Dit zijn van die uitspraken die menig moeder dagelijks om haar oren hoort vliegen. Waar menig moeder een punthoofd van krijgt. Of je nou 2, 3 of meer kinderen hebt, ruzie maken doen ze allemaal. Dat schijnt dus ergens goed voor te zijn. Toen mijn lieve schatjes van de week weer geen 5 minuten bij elkaar in de buurt konden zijn zonder te bekvechten, zei ik dat dus als een soort mantra op in mijn hoofd om niet te ontploffen.

Ruzie maken is namelijk heel leerzaam voor kinderen. Helemaal als ze de ruzie zelf weten op te lossen.  Al is dit al weer heel anders voor peuters en kleuters. Want op die leeftijd zijn ze nog wat egocentrisch en kunnen ze zich niet in een ander verplaatsen. Pas van een jaar of 8 kunnen ze dit goed.  Maar om nog even terug te komen op die ruzies zelf oplossen.

Het is dus een leermoment als ze zelf een conflict weten op te lossen zolang als ze niet gaan slaan e.d. Ze leren compromissen te sluiten en ontwikkelen er sociale vaardigheden door. Bij ons zit er bijna 5 jaar tussen en zijn het vaak ruzies die ontstaan om kleine dingen. Daarbij heb ik 2 dochters die goed ontwikkelde stembanden hebben. Vooral de jongste kan een geluid produceren wat het beste als irritant te omschrijven is. Waardoor ik dus geneigd ben om in te grijpen, maar dat kan ik dus beter niet doen.

Met de uitspraken die ik aanhaalde in de eerste alinea proberen kinderen ouders te betrekken bij de ruzie. Ze willen een scheidsrechter. Beter is het dus om dan te zeggen dat de ruzie zelf opgelost moet worden. Vooral als het om een stuk speelgoed gaat is dat prima te doen. Anders is het natuurlijk als ze elkaar te lijf gaan. Maar dat mag duidelijk zijn. Haal ze uit elkaar, verdeel het speelgoed, verplaats 1 van de kinderen uit de situatie. Als het uit de hand loopt; prima! Als jouw kinderen extreem veel ruzie maken is er vaak een achterliggende reden. Dan is het wel verstandig om uit te zoeken waar het vandaan komt.

Dus de volgende keer als mijn twee allerliefste meisjes ruzie maken zal ik weer als een mantra herhalen ‘ dit is een leermoment, dit is een leermoment’. En tussendoor zal ik een paar keer tot 10 tellen of 100.

Wat doe jij als je kinderen ruzie maken?  Los je het op of bemoei jij je er niet mee?

x Jess

Reacties via Facebook

comments

Mama van dochters Sterre (8) en Cleo (3), partner van Joram, Rainbows&Coffee, fotograaf, grafisch vormgever en eindredacteur van de Mama Company. Heeft ook een lichte koffie verslaving.