En heb jij ook al een prachtig boek gevonden? Het is Kinderboekenweek en op de eerste dag van de Kinderboekenweek was het Nationale kinderzwerfboekdag. Amersfoort was bruisend middelpunt deze dag. Er zijn door kinderen, en opa’s en oma’s van de ZwerfboekBende een spoor van boeken achter gelaten. De ZwerfboekBende bezocht de burgemeester van Amersfoort, basisschool De Kubus, de Verkeerstuin en DierenPark Amersfoort.

Gastblog door Anne Zondag

zwerftrein

Aankomst van de vrijwilligers en  boeken in de zwerftrein

Astrid Wassenaar is de commercieel directeur van Dierenpark Amersfoort  en heette ons van harte welkom. Deze dierentuin heeft als doel om de meest speelbare dierentuin van Nederland te worden. Glijden, speeltuinen, en dat allemaal tussen of over de dieren heen! Daarom werkte het dierenpark graag mee aan het mooie initiatief van kinderzwerfboeken.

Door hele Nederland zijn er ambassadeurs aangesteld om de kinderzwerfboeken te promoten. Van Zeeland tot Groningen ze waren allemaal aanwezig vorige week in de dierentuin. En dan de jeugdbendes die door heel Nederland de boeken uitdeelt en overal neerlegt. Al deze mensen werden bedankt voor hun harde inzet.

img_5910

Jasjes aan en gaan!

Wat een mooie actie, het idee is zo simpel!  Je hebt een boek dat weg mag. Hier plak je een speciale sticker op en dan geef je het door of brengt het naar een  kinderzwerfboekstation.  Het is spannend  en leuk om het boek te volgen. En jij kan een nieuw boek uitzoeken. Maar ook bedrijven of zelfs scholen kunnen een boek uitzwerven sturen. Setjes met stickers zijn GRATIS te bestellen via deze website.

img_5917

Waarom kinderzwerfboeken?

Helaas groeien er meer dan 400000 kinderen in armoede op. Gezinnen waar niet kan worden waar niet altijd gesport kan worden, waar een kind soms buiten de boot dreigt te vallen. Waar niet zomaar een boek gekocht word voor een kind. Daarom heeft Nationaal Fonds kinderhulp de zwerfboeken in leven geroepen.

d33c5cd3311260a0a1069c2bccc94cdf

  • Lezen is namelijk zo ontzettend belangrijk, wist je dat je 1000 nieuwe woorden leert per jaar als je 15 minuten per dag leest?
  • Een kind dat een kwartier per dag leest of wordt voorgelezen, leert 1.000 nieuwe woorden erbij in 1 jaar!
  • Dat wij in Nederland zo’n 80.000 woorden hebben
  • Dat een kind 95% van de woorden in een tekst moeten kennen om te kunnen begrijpen wat er in de tekst staat
  • Kinderen die (vrij) lezen gaan langer  naar school, ongeacht sociaal milieu, het inkomen of hun cultuur.

14611085_1202020246508390_8647195021318586949_n

Wisten jullie bovenstaande? Daarom is lezen zo belangrijk en moet het laagdrempelig zijn. Ben je ook enthousiast geworden  en wil je meer weten? Of een stickerpakket aanvragen? Ga dan naar www.Kinderzwerfboek.nl. Oh ja en de burgemeester van Amersfoort die heeft ook een boek uit zwerven gestuurd. Hij deed dit mét een persoonlijke tekst er in. Uit zeer betrouwbare bron weet ik dat dit boek inmiddels in Zeeland is gearriveerd en daar uit zwerven is gestuurd. Dus woon je in Zeeland ga dan op zoek naar dit boek. Of zou het nu al in Haarlem zijn….

disclaimer

Reacties via Facebook

comments

Soortgelijke artikelen