Meestal schrijf ik geen hele persoonlijke blogs, maar vandaag maak ik een uitzondering. Vandaag is namelijk de verjaardag van mijn moeder. Helaas is ze ruim 11 jaar geleden overleden en kan ik geen taartje bij haar eten.  Wel kan ik iedereen meegeven dat je niets voor lief moet nemen, morgen kan het zomaar anders zijn. Wacht niet tot moederdag met het geven van die bos bloemen aan je moeder.  Doe het vandaag. Gewoon zomaar.

xo Jess

 

Hey mama,

Vandaag zou je 59 zijn geworden. Dat had je vreselijk gevonden. Sowieso was je geen fan van je verjaardag vieren. Je laatste verjaardag was in 2004 en ik bedacht me laatst dat ik niet meer weet of ik je op je laatste verjaardag gezien, gefeliciteerd of überhaupt gesproken heb.  Dat breekt mijn hart, dat ik dat gewoon niet meer weet. 

Maar mam, voor mij blijf jij altijd 35 (ook al was je 47 op de dag dat je stierf). En mam, ik mis je. Ik mis de oma die je voor je kleindochters zou zijn geweest. Ik mis de recepten die ik niet meer aan je kan vragen. Vooral het recept van je huzarensalade. Niemand maakte die zoals jij dat kon. 

Mam, ik snap je nu. Moeder zijn is het moeilijkste wat er is. En ik heb het je moeilijk gemaakt. Sorry voor de vreselijke puber die ik was. Ik begrijp het nu en ik hou mijn hart vast voor als mijn meisjes die fase in gaan. Je zei altijd tegen me: ‘ Wacht maar tot dat jezelf kinderen hebt’. Ik zal mijn borst vast nat maken.

De laatste keer dat ik je zag, echt zag, dat is alweer ruim 11 jaar geleden. 11 jaren zonder jou. Die laatste keer dat ik je zag was je zo mager en zo ver in jezelf getrokken. Maar in dat laatste moment, toen zag ik je. En ik zag dat het goed was. Dat je toen rust had. Boosheid, verdriet, complete ontreddering alles door elkaar voelde ik daarna. Het voelde als een groot gapend hart in mijn borst. Dat gat is er nog steeds, alleen zit er na 11 jaar een beschermend laagje overheen.

Weet je, mam? In je kleindochters zie ik trekjes van jou terug. In een blik of in een manier van doen. Dus je bent toch nog een beetje bij me.  Voor de meisjes ben je de oma bij de sterren. Klinkt dat niet chique? Op de foto was je nog jong, veel jonger dan ik nu. Wat was je mooi! Oké, we zijn niet zo zoetsappig, dus dit was wel zoetsappig genoeg…. Fijne verjaardag lieve Mam. 

xxx

heymamabnw

 

 

 

Reacties via Facebook

comments

Written by Jess

Mama van dochters Sterre (8) en Cleo (3), partner van Joram, Rainbows&Coffee, fotograaf, grafisch vormgever en eindredacteur van de Mama Company. Heeft een lichte koffie verslaving.

  6 reacties

 1. Esmée apr 9, 2016 at 14:09

  Ik doe het nu 27 jaar zonder moeder, maar het blijft een groot gemis. Ook vanwege het feit dat ze een geweldige moeder was en vast een nog leukere oma was geweest. Je gunt je kinderen zo’n oma. I feel you!

  • Jess sep 8, 2016 at 08:56

   Zie nu pas dat ik hier nooit op gereageerd heb. Dank voor je lieve reactie. xx

 2. Barbara apr 6, 2016 at 16:25

  Wat een mooie open reactie, dankjewel voor het delen.

 3. Barbara apr 6, 2016 at 16:24

  Wat een mooie open brief, dankjewel voor het delen..

 4. Marguerita apr 4, 2016 at 14:24

  Ik pink een traantje weg, sterkte lieve Jess… mijn schoonmoeder stierf ook op 47-jarige leeftijd. Het blijft een groot gemis, helemaal voor onze kinderen die haar nooit hebben gekend. Knuf!
  Marguerita onlangs geplaatst…Marstyle bloggersupdate aprilMy Profile

  • Jess apr 4, 2016 at 21:39

   Dat blijft het zeker… dankjewel. Heel lief van je. xxx