Afgelopen vakantie viel het mij weer op. De foto’s waar ik op sta zijn op 2 handen te tellen. Reden? Ik maak de foto’s. Nou weet ik uit ervaring dat het niet leuk is als je weinig foto’s samen met je moeder hebt. Alle reden dus om daar verandering in te brengen. In deze blog geef ik een aantal fotografietips om leuke ongedwongen foto’s samen met je kinderen te maken. Ook geef ik een paar trucjes over hoe je kinderen kunt fotograferen* zoals ze echt zijn. Zonder geposeerde toestanden! 

Zelf ben ik niet zo van de supermarkt fotoshoots.  Veel mooier vind ik foto’s in de natuur met natuurlijk licht. Die kan iedereen zelf maken! Zo spotte ik maandagochtend deze boomstammen om de hoek van mijn dochters school. Na school ben ik met statief en camera met de meiden foto’s gaan maken.  Ik heb geen afstandsbediening, maar lekker klooien met de zelfontspanner heeft ook zo zijn charmes.

Dat is dus TIP 1: Schaf een statief aan. Hiermee kan je zelf ook voor de camera staan. Bij bv. Kijkshop heb je al een statief voor 25 euro.  Of kijk eens op Marktplaats!

sterre-cleo-en-mama

Op deze foto’s heb ik mij niet aan TIP 2 gehouden, want het was een spontaan idee, deze mini-shoot. Maar trek allemaal dezelfde kleur tinten aan. Dat zorgt ervoor dat de foto wat rustiger is.

Denk ook aan de achtergrond. Zorg dat er geen andere mensen op staan of een lelijke prullenbak of zo. Dat is dus TIP 3.  Vergeet ook geen maling te hebben aan mensen. Gewoon lekker gek doen met je kinderen voor de camera. Dat zijn vaak de leukste en spontaanste foto’s.

Strike a pose

Kinderen vinden vaak verplicht op de foto gaan vreselijk. Of ze gaan heel gemaakt lachen en in rare poses staan. Dat wil je niet. Neem een bal of ballon (in een leuke kleur mee) en laat ze deze overgooien. Geef ze juist geen aanwijzingen en maak foto’s zonder dat ze het door hebben. Als de outfits nou niet zo matchen dan maak je er gewoon een zwart/wit (bnw) foto van. Ik gebruik hier actions voor in Photoshop, dus niet zomaar een standaard filtertje, want die zijn vaak wat flets. Ook ‘shop’ ik er graag een zonnetje in, maar voor deze blog heb ik dat niet gedaan. Op Youtube zijn er veel tutorials te vinden als je daar meer over wilt weten.

sassy

Op deze foto heb je een mooi drieluik. Hier door vertelt de foto een verhaal. Niet geposeerd, gewoon lekker zoals ze zijn. Vooral de houding van Cleo is onbetaalbaar. Ik noemde de foto ‘Sassy’. Klopt als een bus 😉

sterre-en-en-cleo

Oké, een klein beetje poseren mag… Maar de blik van Cleo steelt de show. Deze foto’s heb ik vanaf statief gemaakt. Daardoor worden foto’s vaak ook een stuk scherper. Helemaal met mijn oude Nikon D3000.

Denk ook eens aan kleine details, zoals de vlecht van Sterre in dit geval! Een kauwgomballon is ook een leuke eyecatcher. Maar nog leuker is een regenbooglolly (Zeeman heeft ze voor 0,39 cent). Leuke foto prop!

vlecht

how-to-make-photos-with-jour-kids

 

Er zijn nog veel tips die ik zou willen geven, denk bijvoorbeeld aan de gulden snede etc. Maar dat bewaar ik voor een andere blog 😉 Ik ga proberen minstens 1 x per maand met mijn meiden op de foto te gaan. Hoe leuk is dit voor je kinderen als ze oud zijn? Vind dit vele malen leuker dan een selfie!

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips. Als je ze gebruikt, laat je het mij dan weten?

x Jess

ps. Deze blog is GEEN samenwerking. Zo, dat mag ook eens gezegd worden!

*De kwaliteit van deze foto’s is zwaar onderhevig aan de kwaliteit van mijn lens en camera. Die zijn namelijk aan vervanging toe (‘sponsor/samenwerking is welkom’ ,zegt ze quasi nonchalant). 

Reacties via Facebook

comments

Written by Jess

Mama van dochters Sterre (8) en Cleo (3), partner van Joram, Rainbows&Coffee, fotograaf, grafisch vormgever en eindredacteur van de Mama Company. Heeft een lichte koffie verslaving.

  4 reacties

 1. Maud - Maudgeniet.nl okt 9, 2016 at 20:10

  Wat een leuk artikel – heel herkenbaar! Ik vind ook dat ik veel te weinig op de foto sta met onze Madame. Misschien wordt het eens tijd om een statief aan te schaffen!
  Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…Hotspot: Dudok in ArnhemMy Profile

  • Jess okt 11, 2016 at 09:24

   Dankjewel! Kleine moeite zo’n statief, maar het is echt waard!

 2. Ilse van Kreanimo sep 29, 2016 at 14:58

  Die gemaakte lach, daar is mijn zoontje een kei in!

  Leuke tips heb je gegeven.
  Ik probeer ze ook altijd ‘in the act’ te fotograferen.

  • Jess sep 29, 2016 at 21:00

   Dank voor het compliment, Ilse. Ik ben erg van de spontane foto’s. Maar niet met elke opdracht is dat gewenst. Zo’n boer met kiespijn lach is op zijn tijd wel lollig trouwens!