Sinds mijn fiets vorig jaar gejat is, doe ik het al een tijdje met een tweedehandsje van mijn lieve zusje. Dat tweedehandsje valt inmiddels uit elkaar. Als ik heel eerlijk ben, ik durf me daar niet meer mee te vertonen. Helaas zal het wel moeten, want we moeten toch van a naar b.

Er moet dus wel een nieuw exemplaar komen. Maar wat voor fiets? Niet te duur, lekker stevig, genoeg ruimte voor boodschappen en een kleuter van 3. Dat zijn wel zo’n beetje mijn wensen. Ik ben mij dus gaan verdiepen waar ik nou op moet letten bij het kopen van een nieuwe fiets.

Rechtop of sportieve zit?

Oftewel een stadsfiets of een tourfiets. Die laatste is dus blijkbaar vooral handig als je veel lange afstanden fietst. Je krijgt hier ook minder zadelpijn van, maar sneller last van je rug door de voorovergebogen houding. Langer dan 30 minuten fiets ik meestal niet. Dus voor mij is een rechtop zit het beste. Een stadsfiets it is!

Framemaat

Een juiste maat fiets voorkomt lichamelijk klachten. Om hier achter te komen zijn er een aantal handige trucjes. Hier lees je er meer over. In mijn geval en dat van de meeste volwassenen is het niet zo ingewikkeld. Ik ben 178 centimeter lang en zal een frame nodig hebben van 28inch. Vooral voor kinderfietsen dus een belangrijk puntje.

Versnellingen?

Fietsen zonder versnellingen gaan minder snel stuk en het achterwiel kan makkelijker los (handig met lekker banden).  Ik wil weinig onderhoud en vind versnellingen niet nodig. Voor mij is de keuze dus snel gemaakt. Als je wel graag versnellingen wilt dan kun je het best kiezen voor drie of acht versnellingen. Een nexus 3 of 8-versnellingsnaaf. Een wattes? Nexus-versnellingsnaaf. Leuk woord voor scrabble ;-).

fietsen

Remmen

Wist je dat Nederland een van de weinige landen ter wereld is dat fietsen met terugtrap remmen heeft? Deze zijn lekker robuust en hebben weinig onderhoud nodig. Dat klinkt als muziek in mijn oren. De beste remmen zijn het echter niet, dat zijn hydraulische remmen. Andere soorten zijn rollerbrake remmen (meest voorkomende soort remmen), velgremmen, V-brakes en magura-velgremmen. Hoeveel soorten kunnen ze verzinnen? Doe mij maar gewoon een simpele terugtraprem.

Velg breedte

Ook hier moet je tegenwoordig over nadenken. Mijn gejatte fiets had hele robuuste en brede banden waardoor die wielen nergens in het fietsenrek pasten. Best irritant. Voor mij dit keer dus liever een fiets met een normale breedte (30-45mm). Geen ellende meer met een omgevallen fiets, omdat ik ‘m niet in het rek kan zetten.

fietsen

De keuze is reuze

Mamafiets, moederfiets, omafiets, transportfiets. Zoveel soorten! Voor mij geen groot moederfietsstuur, want dat lijkt mij niet prettig en een baby zal ik niet meer op een voorzitje krijgen. Te mooi wil ik ook niet, want dan is de kans op nog een gejatte fiets nog groter. Bij Fietsen op Fietsen  hebben ze enorm veel keuze bijvoorbeeld. Ook meisjesfietsen die om te kwijlen zijn zo leuk. Als ik deze overwegingen met al die andere keuzes naast elkaar zet dan zal het voor mij een vrij simpele fiets worden. Omafiets met een voordrager (of een transportfiets) met terugtraprem. Een fiets kopen is nog niet zo makkelijk.

Wat voor fiets heb jij? Koos jij wel voor een moederfiets? Ben wel nieuwsgierig naar hoe dat fietst!

x Jess

*Uitgelichte afbeelding: Shutterstock
**deze blog is een samenwerking.

Reacties via Facebook

comments

Mama van dochters Sterre (8) en Cleo (3), partner van Joram, Rainbows&Coffee, fotograaf, grafisch vormgever en eindredacteur van de Mama Company. Heeft ook een lichte koffie verslaving.