Manon Thomas: Fissa in m’n Osso

Manon Thomas: Fissa in m’n Osso

Door -
0

Zouden @TimorSteffens en @PipPellens ter voorbereiding op hun taak als jurylid van #BOTDF een week opgesloten hebben gezeten in een klooster? Zou er een klooster bestaan waar je dance-talk kunt leren?

Het was een druk en huiselijk weekend. Mijn moeder vierde haar verjaardag deze keer bij mij thuis. Ik had de taak als gastvrouw graag op me genomen. Het was een uitgelezen moment om iedereen mijn nieuwe Osso te laten zien. Toen die Fissa ten einde was en de afwas gedaan, ploften we samen voldaan op de bank.

“Heb je genoten Manon?”. Ik lees het gezicht van mijn moeder. De woorden die ze uitspreekt kloppen vaak niet met wat ze bedoelt te zeggen. Maar dat maakt niet uit. Ik lees haar tóch wel. Ze vraagt nu eigenlijk: “Was het niet te druk voor je, ben je moe?” Ik pas mijn antwoord aan op al haar vragen. “Het was fijn Mam”.

Al na een paar minuten zag ik haar gezicht, dat de hele dag al in de verjaardags-plooi had gezeten, in standje OMG gaan.

Na de gezellige drukte is het heerlijk om even te zwijgen en te genieten van de stilte, die alleen doorbroken wordt door de zware ademhaling van mijn oude hondje. Dan wil ze een documentaire zien over een Chinese rivier, die zo traag is dat we er allebei onrustig van worden. “Zoek maar wat anders uit hoor”, geeft ze me toestemming terwijl ik de afstandsbediening in mijn handen gedrukt krijg.

Op zoek naar raakvlakken, noem ik zoiets. Vind op zondagavond maar eens een programma dat de geulen in deze generatiekloof kan overbruggen. Dans! Altijd goed! We houden er allebei van. Ik had nog niet de gelegenheid gehad om Battle On the Dancefloor te bekijken en hoewel de dansstijlen m’n moeder iets minder zullen aanspreken, zal ze het vast kunnen waarderen.

Ik heb me in stilte ouderwets zitten bescheuren. Al na een paar minuten zag ik haar gezicht, dat de hele dag al in de verjaardags-plooi had gezeten, in standje OMG gaan. Een beminnelijke glimlach met wenkbrauwen die een hele andere taal spreken. Een taal die ik moeiteloos lees.

De muziek, de moves, de B-boys, de crews, de showcases – dat ging nog net. Maar het gekoekwous van de jury ging haar mijlen te ver! Ze zei het niet hoor. Maar het tekstballonnetje boven haar hoofd was gevuld met neon-letters…..

Dope or Nope

De dansers werden beoordeeld als: on point, helemaal chill, jesus wat vet, strak en dope. Ze brachten ons die extra edge, of die old skool vibe en ze moesten meer van die teamwork laten zien en hun synchroon upgraden…. En wat was eigenlijk hun flavour?

“Van welke planeet komen deze mensen?” schreeuwde het neon. De woorden die ze uitspreken, kloppen vaak niet met wat ze bedoelen te zeggen. Maar dat maakt míj niet uit. Ik lees ze tóch wel.

“Van de Planeet Jury-lid Anno 2016 Mam, daar wonen alleen Iconische Eindbazen. Elke dag Fissa..” Ze ging op bed en ik keek de final battle nog ff terug, want die was gruwelijk vet !!

Manon

Reacties via Facebook

comments

Soortgelijke artikelen