Manon Blogt

Manon Blogt

Door -
0
Manon Thomas

De Mama Company heeft mij gevraagd een paar blogs te schrijven, dus laat ik mezelf eerst even aan jullie voorstellen.

Ik ben Manon. Maar eigenlijk ben ik twee Manonnen in één. De ene Manon groeide op in een harmonieus gezin. In veiligheid en liefde. Als jonge meid leefde ze met het grootste gemak. Sporten, studeren, vrienden, dieren, gezondheid. Het was allemaal zo vanzelfsprekend. Ze ontwikkelde zich tot een zelfverzekerde vrouw, die communicatie op elk niveau beheerste. De wereld lag aan haar voeten.

Inmiddels heb ik randjes genoeg

Zonder dat ik het in de gaten had, ontstond er een tweede Manon. Ik leerde haar langzaam maar zeker kennen, nadat ik in 1989 als presentatrice aan het werk ging voor RTL4.  In de jaren daarna, ontdekte ik dat déze Manon was ontstaan vanuit de visie van anderen. Als ik een dierenprogramma presenteerde, was ik per definitie een dierenliefhebber. In de tijd van Eigen Huis & Tuin was ik klusser pur sang.  En altijd lief, of lieflijk, maar in ieder geval onschuldig en een beetje saai. “ The girl next door”, zei een programma directeur ooit bestraffend tegen mij. “Er zit geen randje aan jou”…  Inmiddels heb ik randjes genoeg. Maar goed. Wie niet? Daarvoor hoef je alleen maar ouder dan een jaar of dertig te worden. Intellectuele programma’s heb ik nooit gepresenteerd. Tenminste, niet op televisie. Dus was mijn imago niet bijster intelligent. Tot ik de IQ test won. Nu ben ik ineens slim.

In mijn eigen bewoordingen: Op het moment dat je een publieke functie bekleedt, bén je je imago. Op basis van dat imago, trekken mensen conclusies en op basis van die conclusies, wordt je beoordeeld.

Hmmmmm, ik hoor jullie denken. Zó leven, kan best onprettig zijn. Maar wees nou eens eerlijk. Concluderen en beoordelen doen we toch aan de lopende band? De lokale slager, die op een warme zomeravond een pilsje te veel drinkt, is ineens een viezerik. Of die leuke, altijd lachende jongen van de klantenservice van Albert Heijn, loopt in gedachten door de stad en wordt gebombardeerd tot een onoprechte chagrijn.

Ook ík ben niet mijn imago. Ik ben gewoon ik. Met al m’n nukken en grillen. Lieflijk? Nee. Warm en liefhebbend zeker. Voor hen die dat verdienen dan. Ik ben een gevoelsmens. Kan heel goed relativeren en deductief redeneren. Maar mijn gevoel is bepalend. Mijn vak is presenteren, ik ben interviewer en communicatie coach. Mijn passie is dans, daarover vertel ik jullie een volgende keer.

Mijn hart ligt bij mijn kinderen, ze zijn mijn alles.

Mijn hart ligt bij mijn kinderen, ze zijn mijn alles. Mijn kracht en mijn zwakte. Ik zorg graag, vertroetel, zet ze op scherp, vecht met mezelf in een poging ze los te laten, ze de kans te geven hun eigen fouten te maken. Vang ze op, geef ze troost en een ego-boost. Ze zijn al zo volwassen. Als ik diep van binnen verdrietig of onzeker ben, mag ik in hun grote armen kruipen. Dus wie is Manon? Eigenlijk is het heel simpel en in 1 woord te vatten. Manon is Mama.

Liefs,

Manon Thomas

Manon Thomas
Manon Thomas

 

Reacties via Facebook

comments