kaal of kammen

Nog geen 2 dagen waren we terug van vakantie en ik hoorde op de radio alweer een reclame van een middeltje tegen luizen. De scholen waren nota bene nog niets eens begonnen. Als moeder met 2 dochters met hele lange haren is dat een van mijn ergste nachtmerries. Luizen. Als ik aan die krengen denk ik dan komt er ook gelijk de term ‘kaal of kammen?’ in mij naar boven en een onverklaarbare jeuk. Dat ellendige kammen met een luizenkam vond ik als klein meisje een verschrikking. Dit zou vooral voor mijn 3-jarige een ramp zijn. Haar haren komen bijna tot op haar billen en kammen is niet bepaald haar hobby.

Voorkomen is beter dan genezen. Dus ik heb een paar tips waar jullie ook wat aan zouden kunnen hebben mits je ook dochters met hele lange haren hebt.

Tips

 1. Met losse haren naar school is niet verstandig.
 2. Haren wassen hoeft echt niet elke dag. 2/3 maal in de week is genoeg.
 3. Leren vlechten is een must.
 4. Spuit de haren een aantal maal per week in met een preventief middeltje, zoals die van Prioderm.

Onze ochtendroutine

Als er zo’n briefje van school in de rugtas zit met de melding dat er luizen de ronde gaan dan schiet ik in de preventieve modus. En daar hoort een routine bij!

De haren van Sterre vlecht ik elke dag in. Dat doe ik terwijl ze aan het ontbijten is. Na het vlechten spuit ik wat van de preventie spray achter haar oren en onderin bij de haarinzet. Ook her en der nog een spuitje bij de scheiding. Daarna spuit ik er nog haarlak overheen (een soort die uit kambaar is). Geen luis die daar doorheen komt!

Wat de luizen betreft heb ik zo mijn complottheorieën.  Wel heel toevallig al die reclames en explosies aan luis besmettingen? Je zal maar een slimme marketeer zijn met teveel tijd. Dan ga je gewoon bij scholen langs en laat een zooitje luizen los op het schoolplein. Ok, wel heel ver gezocht. Hopelijk lopen de luizen de haren van mijn dochters heel snel voorbij. Mocht het toch gebeuren dan gaan we eerst heel veel dodend spul er in gooien en dan kammen. Kaal? Dat dus nooit!

Wat doe jij tegen een luizenbesmetting?

x Jess

ps. Van Prioderm heb ik wat producten opgestuurd gekregen om te testen. 

Reacties via Facebook

comments

Written by Jess

Mama van dochters Sterre (8) en Cleo (3), partner van Joram, Rainbows&Coffee, fotograaf, grafisch vormgever en eindredacteur van de Mama Company. Heeft een lichte koffie verslaving.

  3 reacties

 1. yvonne okt 5, 2016 at 12:30

  Ja volgens mij helpt dat vlechten ook hoor.

 2. yvonne okt 3, 2016 at 22:21

  Haha, wat een complotheorie 😉

  De luizencape en tas voor de gymspullen worden standaard gebruikt door de kinderen van zus en van vriendin. Vooral vriendin is echt panisch voor luizen.

  Oja zwemmen( chloorwater) doet de werking van antiluismiddel teniet dus na het zwemmen goed haren wassen en steeds weer gebruiken. Tea tree oil schijnt ook goed te helpen maar ik vind dat nogal heftig ruiken..

  • Jess okt 4, 2016 at 08:52

   Dat van ’t chloor wist ik niet. Die ga ik zeker onthouden. Thanks! Die olie kende ik wel, maar het stinkt inderdaad heel erg. Alleen strak invlechten en haarlak doet ook wonderen, hoop ik!