Op Instagram volg ik behoorlijk wat mensen van over de hele wereld! Waaronder best wat mama’s uit engelstalige gebieden. Elk jaar kom ik dan weer rond de kerstperiode foto’s tegen met ‘the elf on the shelf’. Eigenlijk had ik geen idee waarom ze toch die elf steeds maar weer op de foto zetten. Maar nu was ik zo nieuwsgierig dat ik op Google ben gaan zoeken naar dit fenomeen.

Ik kwam erachter dat dit guitige elfje op een plank een onderwerp van discussie blijkt te zijn. Eerst zal ik even vertellen waar deze kersttraditie vandaag komt.

elf-on-the-shelf
Bron

In 2005 kwam het het boek The Elf on the Shelf: A Christmas Tradition uit. Dit prentenboek verteld (in rijm) hoe de kerstman weet welk kind er lief is en welk kind stout. Zijn elfjes gaan op bezoek bij de kinderen tussen Thanksgiving en Kerstavond. Als de kinderen slapen vliegen ze terug naar de Noordpool om verslag te doen. Elke ochtend verstopt de elf zich dan op een andere (gekke) plek. De elf mag niet aangeraakt worden want dan verliest deze zijn magie waardoor er niet meer naar de Noordpool gevlogen kan worden. Uiteraard krijg je ook een elf bij het boek. Al s je deze elf een naam te geeft krijgt hij zijn kerstmagie.

Waar wij onze kinderen de meest geweldige verhalen vertellen over Sinterklaas en Piet doet dit fenomeen zeker niet onder voor onze tradities. Als je sommige foto’s ziet dan lijkt het een behoorlijke klus om dit zo lang vol te houden (als ouders dan).  Deze op het eerst gezicht heel onschuldig ogende traditie is dus wel een discussie punt van jewelste.

elf-on-the-shelf-2
Bron

Waarom?

De hele dag een elf in huis die stilletjes de spion uithangt? Die kijkt of je wel lief bent? Klinkt best als een handig trucje om je kinderen zich voorbeeldig te laten gedragen. Een soort nannycam. Volgens de tegenstanders (artikel) is het niet goed om kinderen het normaal te laten vinden dat ze bespioneerd worden. Oftewel het is niet oké als de NSA (Amerikaanse veiligheidsdienst) ons doen en laten in de gaten mag houden. Ander commentaar is dat het gewoon een heel goed uitgedachte marketingstrategie is en de kersttraditie verpest. Vooral voor de ouders, want je hebt ’s avonds wel wat wat beters te doen. In sommige plaatsen is er een behoorlijke gekte ontstaan waar kinderen elke dag een cadeau krijgen en de elf de gekste dingen bedenkt. Als je kinderen uit school komen met dat soort verhalen van andere kinderen dan kan je bijna niet niet meedoen. Eigenlijk dus meer een wedstrijdje ‘welke ouder is het creatiefst en geeft het meeste geld uit?’. Hallo commercie!

elf-on-the-shelf-3
Bron

Als onschuldige buitenstaander had ik nog niet zover nagedacht, eigenlijk vond ik het wel een geinige traditie. Maar net zoals onze pieten een hoop stof doen opwaaien, doen deze elfjes dat ook. Ik hoop deze elf lekker aan de andere kant van de oceaan blijft. Lijkt mij een stuk rustiger.

x Jess

 

Reacties via Facebook

comments

Mama van dochters Sterre (8) en Cleo (3), partner van Joram, Rainbows&Coffee, fotograaf, grafisch vormgever en eindredacteur van de Mama Company. Heeft ook een lichte koffie verslaving.