Sommige dagen hebben een gouden randje. Wij hadden vorige week woensdag zo’n dag. Zo’n dag dat ik mij een bevoorrecht mens voelde. Dankbaar voor alle leuke dingen die we mogen doen dankzij mijn blog. Waarom? We mochten mee met de T. Rexpress naar Naturalis om TRIX te bezoeken. TRIX is de naam van het T.Rex skelet dat te bewonderen is in Leiden. Eén van de 3 meest complete T.Rex skeletten ter wereld! 

naturalis_ns_lo_0002
Foto: Samuel van Leeuwen

Het toeval wilde dat Sterre een studiedag had, dus we konden op ons gemak richting Utrecht. Daar moesten we ons melden bij perron 20. Daar aangekomen stonden er al twee dino’s ons op te wachten. Reuze interessant! De meisjes kregen ook een goodybag met daarin allemaal dino gerelateerde goodies, waaronder een boek. Mijn boekenwurmpjes bladerden deze direct door. Toen het tijd om was de trein in te stappen kwam Bart van het Klokhuis om iedereen mee te nemen naar de speciale coupe!

naturalis_ns_lo_0040
Foto: Samuel van Leeuwen
naturalis_ns_lo_0065
Foto: Samuel van Leeuwen
naturalis_ns_lo_0051
Foto: Samuel van Leeuwen

Nadat alle kinderen en ouders een plekje hadden gevonden kwam het spannende gedeelte. Eerst vertelde Anne Schulp (paleontoloog van Naturalis) in een mini-college o.a. over hoe TRIX gevonden is en hoe deze flinke dame in Nederland is beland. Kinderen konden daarna ook vragen stellen en de botten aanraken die Anne had meegenomen. Sterre vond het heel leerzaam. Zo is het linkerbeen van TRIX geprint met een 3D printer. Dat was dan ook één van de eerste dingen waar ze naar keek toen we TRIX in het ‘eggie’ zagen.

Bart Meijer kwam ook nog een stukje voorlezen uit T. rex Trix in Naturalis door Daan Remmerts de Vries. Dat was wel de kers op de taart, want Sterre kijkt zeer regelmatig naar het Klokhuis en vond dat reuze spannend. Na het voorlezen waren we al bijna in Leiden!

naturalis_ns_lo_0122
Foto: Samuel van Leeuwen (die blik van Sterre is onbetaalbaar)
naturalis_ns_lo_0124
Foto: Samuel van Leeuwen
naturalis_ns_lo_0108
Foto: Samuel van Leeuwen

Toen we de trein uitstapten was daar nog een dino. Een T. Rex! Cleo vond dit een beetje griezelig. Maar zoals op de foto’s duidelijk te zien is, vond Sterre dit juist helemaal te gek. Ze was niet weg te slaan bij de knuffel-rex. Hier werd de 110.000-ste bezoeker van de tentoonstelling T. rex in Town ook nog even in het zonnetje gezet! 

naturalis_ns_lo_0129
Foto: Samuel van Leeuwen

bestand_000-4

Op het station stond er nog een T.Rex Trein op ons te wachten. Sterre probeerde ondertussen nog een prins tevoorschijn te halen. Helaas…. De plastic dino had geen behoefte om omgetoverd te worden tot een lid van de menselijke soort.  Instappen was nog een gedoe met de buggy en al die tassen. Soms handig zo’n ding om al je spullen over heen te kunnen hangen, maar niet als je al die spullen moet tillen om de buggy in te klappen. Enfin… we zijn veilig aangekomen bij Naturalis!

bestand_000-3

bestand_000-7 bestand_000-2

De tentoonstelling begon heel spannend, want we stonden warempel tussen de net echte dinosauriërs. De eerste keer vond mijn daredevil (uche) Cleo het best eng, maar daarna wilde ze weer terug om nog een keer te kijken. En nog een keer… Na deze zaal kom je langs TRIX.  Ik vond haar best schattig eigenlijk. Wat waren deze koudbloedige reptielen gigantisch.  Sterre viel gelijk op dat de geprinte been niet van echt te onderscheiden was. Heel knap gemaakt!

Leuk en leerzaam

In de volgende zaal waren allemaal interactieve spellen. Zo konden ze TRIX spuiten in de kleur of print waarvan de kinderen dachten dat ze in ooit geweest was. Zelf botten opgraven en ‘racen’ met een dino. Vooral de tafel waar zelf gespeeld kon worden met allerlei soorten dinosauriërs viel erg in smaak. Hele verhalen werden er bij bedacht! Het voelen van botten, eieren en tanden was ook cool (aldus Sterre). Zelf vond ik het lab heel interessant. Ze waren op dat moment bezig om botten te zandstralen. Ondertussen konden er ook vragen gesteld worden.

Zelf vind ik dit soort uitjes de allerleukste. Leerzaam, spannend en kinderen kunnen zelf dingen ontdekken en vragen. Voor ons dus een woensdagmiddag met een gouden randje!

Met de trein

Per 1 december is er een speciale actie in de Spoordeelwinkel: trein + entree Naturalis. Lekker duurzaam! Naturalis is 7 minuten lopen vanaf station Leiden, maar tijdens T. rex in Town tentoonstelling rijdt continu het speciale treintje tussen het station, Naturalis en diverse plekken in de stad Leiden. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 5 juni 2017. Wat ons betreft een MUST DO! 

x Jess (+Sterre en Cleo)

 

Reacties via Facebook

comments

Mama van dochters Sterre (8) en Cleo (3), partner van Joram, Rainbows&Coffee, fotograaf, grafisch vormgever en eindredacteur van de Mama Company. Heeft ook een lichte koffie verslaving.