sinterklaastaart, de ultieme sinterklaastaart

Ouderwets gezellig. Zo’n water koude zaterdag ergens midden November in een Ot&Sien dorpje Sinterklaas zien aanmeren. Daarna lekker met z’n allen opwarmen op de bank, de herhaling van de intocht op tv, een lekkere mok warme chocolademelk (iets anders mag ook natuurlijk) en een stukje van deze ultieme Sinterklaastaart. Klinkt mij als muziek in de oren!

Naked cake met gezouten caramel, chocolade pepernoten en chocolademunten

Toen ik deze taart aan het bedenken was wilde ik hem vooral maken van basis ingrediënten die je meestal in huis hebt of die je om 21u nog snel kan halen.  Dat is gelukt. Maar deze showstopper is niet een taart die je heel snel in elkaar flanst. Dus ik raad je aan om genoeg tijd te nemen of om dingen voor te bereiden!

Voor de taart dummies. Een naked cake is een taart die alleen met botercrème is afgesmeerd. Op Pinterest maakte ik een bord met heel veel beeldschone exemplaren.  Op mijn bord zie veel taarten met 3,4 of meer lagen. Maar daar komt mijn Hollandse zunigheid om de hoek. Zo’n taart krijg je alleen op met een groep van 15 of meer personen. Dus ik heb er voor gekozen om er maar 2 lagen van te maken. Voor het effect minder spectaculair, maar wel ‘echter’.

sinterklaastaart, de ultieme sinterklaastaart

Waar begin je?

Voor deze sinterklaastaart heb je een aantal dingen nodig. Twee lagen biscuit (luchtige cake), botercrème, salted caramel en de versieringen. Ik heb er voor gekozen om de pepernoten niet zelf te maken. Deze heb ik gewoon kant en klaar gekocht bij Lidl. Er zijn grenzen ;-). Omdat ik een dochter heb die niet van botercrème houdt heb ik voor de topping Italiaans schuim gemaakt (geklopt eiwit met vloeibare hete suiker). Voor deze taart kan je gewoon botercrème gebruiken hoor, maar mocht je een alternatief willen dan is dit een optie!

Ingrediënten lijst

Biscuit (2 lagen)

 • 10 eieren
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • 150 gram suiker
 • evt. vanille extract
 • boter om de bakvorm in te vetten

Salted caramel

 • 200 gram suiker
 • 100 ml water
 • 90 gram (room)boter
 • 125 ml slagroom
 • 1/2 theelepel zout

Luchtige botercrème

 • 250 gram poedersuiker
 • 250 gram zachte boter, op kamertemperatuur
 • 2 eetlepels heet water
 • 1 theelepel vanille extract
 • evt. citroen aroma

Overige

 • Zak chocolade pepernoten
 • Netje met chocolademunten

sinterklaastaart-3

En dan?

Bak eerst de lagen biscuit . Die moeten afgekoeld zijn voor de verwerking, dus bak deze evt. eerder en vries ze in. Dat kan prima met biscuit. Als je dit voor het eerst maakt dan blijf je de neiging er iets van boter in te stoppen. Niet doen, want het is echt niet nodig. Voor biscuit zijn talloze recepten.  Zelf gebruik ik een recept van Allerhande dat ik prettig vind. Dat recept (met filmpje) vind je hier.

Daarna is het tijd voor de caramel. Ik maakte het voor de eerste keer en vond het spannend, maar ik had beginnersgeluk want hij was perfect. In een steelpannetje laat je de suiker met water borrelen tot dat het begint te bruinen. Daarna voeg je er de boter aan toe. Als dit goed vermengt is kan je de slagroom erbij voegen. Laat dit nog even borrelen. Dan is het tijd om het zout er naar smaak aan toe te voegen. Dit is zo waanzinnig lekker.  Het recept hiervoor vond ik trouwens op een blog wat ik nog niet kende, namelijk Zoetrecepten. Voor een uitgebreidere beschrijving verwijs ik je door deze site!

Dan de botercrème. Klop de zachte boter tot een crème met een mixer. Voeg daarna langzaam de poedersuiker toe. Hoe langer je klopt, hoe beter de ingrediënten opgenomen worden. Als laatste voeg je 2 eetlepels warm water toe en de smaakextracten. Je kan dit gelijk gebruiken!

sinterklaastaart, de ultieme sinterklaastaart

Sinterklaastaart bouwen

Dan komt eindelijk het leukste gedeelte; het bouwen. Althans dat vind ik. Ik heb nu alleen pepernoten en munten gebruikt, maar tijdens het maken bedacht ik mij dat schuimpjes erop ook leuk was geweest. Die had ik niet in huis, dus heb het zo gelaten.

Leg de eerste laag biscuit op de schaal waar je de taart op wilt presenteren. Smeer dan de botercrème gelijkmatig erop. Strooi daarover heen een handjevol gehakte chocoladepepernoten. Leg daarna de tweede laag biscuit erop. Smeer deze af met de overgebleven botercrème. Dit kan heel strak, maar een beetje met de losse pols mag ook. Straks gaat de caramel erover heen namelijk. Niet te zuinig in elk geval!

De caramel zal inmiddels afgekoeld zijn en klaar zijn om over de sinterklaastaart heen te gieten. Niet al te royaal wat het is juist leuk om dat ‘druipende’ te zien. Laat de caramel een beetje uitharden. Ga even een kopje koffie drinken of maak een foto van wat je tot nu hebt gemaakt en zet ‘m op social media. Vergeet dan niet mij erin te taggen, want ik ben heel nieuwsgierig naar jouw resultaat. 

Verder met die taart! Je kan de versiering er lukraak op doen. Of eerst wat toefjes botercrème om een verhoging te creëren. Geheel naar eigen smaak dus!

Maak de rand van de schaal nog even schoon en geniet daarna van je eindresultaat!

x Jess

sinterklaastaart, de ultieme sinterklaastaart

Reacties via Facebook

comments

Mama van dochters Sterre (8) en Cleo (3), partner van Joram, Rainbows&Coffee, fotograaf, grafisch vormgever en eindredacteur van de Mama Company. Heeft ook een lichte koffie verslaving.