De broodtrommel van Jelle

De broodtrommel van Jelle

Groeps-app

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar heb een zeer duale relatie met groeps-apps. En niet omdat ik geen WhatsApp heb en mij dus buitengesloten voel. Nee, mijn allergie komt voort uit de tsunami aan berichtgevingen die een groeps-app veelal tot gevolg heeft.

´Meld je dan af,´ zei echtgenoot, toen ik weer eens verzuchtte 34 berichten in een half uur te hebben ontvangen.

Maar daar zit hem het probleem, dat is niet altijd handig. En meestal juist bij die tsunami-groepen.

De groep verlaten
Bij een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje is het geen probleem. Je laat weten dat je niet kunt en verlaat netjes de groep. Die dit dan ook onmiddellijk weet, maar goed, jij weet ook al dat Stijn ‘helaas een hockey feest heeft’ en Suzanne ‘moet kijken of het met de oppas lukt’.
Dat je geen flauw idee hebt wie Stijn en Suzanne zijn, maakt bij zo’n groeps-app niet uit. Dat 0645395190 ´wel heel graag aanwezig is´, zegt je immers ook niets.

Voor- en napret
Betreft de groeps-app een avond- of weekend weg met een vriendenclub, dan is de gedeelde informatie veelal ook nog prima te verteren. Ze wordt immers verstuurd door een beperkt aantal vrienden en zo wordt de groeps-app onderdeel van de voor- en napret.

Piraten en prinsessen
Nu zal er een groot aantal mensen roepen dat dit ook het geval is bij de groeps-app van schoolreisjes, kampjes, sporttoernooien en meer van dit alles.

Ik heb daar één woord voor: NEE!

Ik heb drie kinderen en vind het heel leuk om een grappige foto van hen te ontvangen. Waar ik geen behoefte aan heb is een live verslag van hun schoolreis. 15 foto’s van kleuters op skelters of 20 verklede piraten en prinsessen op juffendag zijn mij echt teveel. Doe mij maar gewoon maximaal 5 foto’s als impressie van de dag of nog liever, een link naar een website waar ik zelf kan beslissen welke foto’s ik download. En dan heb ik het nog niet over de video’s van tegenwoordig.

Met zichzelf bezig
Ooit heb ik de moed bij elkaar geraapt om na 15 foto’s van een klas bij de kinderboerderij te opperen of het een idee was al het beeldmateriaal te verzamelen en via één mail te verspreiden. ‘Zodat we ze ook in de juiste afdrukkwaliteit hebben’ had ik er nog aan toegevoegd, om te benadrukken dat ik het initiatief zeer waardeerde, alleen de vorm wat inefficiënt vond. Je moet tenslotte ook nog eens enorm uitkijken niemand voor het hoofd te stoten, want die ouders zijn maar wel mee op zo’n school-uitstap en het delen van de foto’s is natuurlijk goed bedoeld.

Het antwoord op mijn zo zorgvuldig geformuleerde bericht was heel duidelijk: ‘dat kan ook, maar het is leuk om ze nu al te hebben’ En hup, daar kwamen weer tien niet al te beste foto’s van over elkaar struikelende kinderen door. Dit soort mensen geven mij dan toch het gevoel erg met zichzelf bezig te zijn.

Beterschap
Een ander punt met groeps-apps is de menselijke neiging te reageren. Zoals gezegd, iemand stuurt uiteindelijk met de beste bedoelingen een bericht door en dan kan het uitblijven van reactie nogal bot overkomen. Zeker als je ziet dat de rest wel antwoord geeft.

‘Pieter is helaas ziek en zal niet bij de training aanwezig zijn.’
‘Arme Pieter, wens hem beterschap.’
‘Sterkte!’
‘Wat een pech!’
‘Volgende keer beter.’

Of:

´Heeft iemand de groene broodtrommel van Jelle gevonden?’
Het enige juist antwoord hierop is in mijn ogen ‘Ja, ik neem hem morgen voor je mee.’
En niet:
Nee, wat vervelend voor je.’
‘Ik zal voor je zoeken.’
‘Nee, hij ligt hier niet, maar Anne is ook haar Frozen vriendenboekje kwijt.’
Goed bedoelde, maar totaal overbodige informatie voor de rest van de ontvangers.

Relevant
Dat een groeps-app gebruikt wordt voor oproepen en de uitwisseling van relevante informatie, snap ik. Maar lieve ouders, houd jullie persoonlijk medeleven alsjeblieft uit de groep.

Reacties via Facebook

comments

Soortgelijke artikelen

1