Manon Thomas: Web Warriors

Manon Thomas: Web Warriors

Door -
0
phising

“Als je deze code intoetst Manon”, mijn toenmalige baas Paul boog geduldig voorover en wees op het briefje naast mijn toetsenbord… “dan kun je daarna een document aanmaken en daar de brief intypen en opslaan. Dat doe je dan met die codes, die ik hieronder heb opgeschreven”. Het was de allereerste IBM computer die ik ooit onder ogen kreeg. Paul was zo trots. Vooral omdat hij er ‘iets’ van begreep. Zijn kantoor, dat de week daarvoor nog zo ruim had geleken, was gevuld met apparatuur, koelers en ventilatoren.

We zijn inmiddels ruim 30 jaar verder en in al die tijd is er één constante geweest. De regelgeving omtrent rechten en plichten op internet wandelt achter de ontwikkelingen aan, die volle kracht vooruit sprinten als Daphne Schippers op een WK. En dat maakt ons kwetsbaar.

Anti-virus en spam programma’s gaan als warme broodjes over de digitale toonbank. Je hoort er niet meer bij als je geen adblocker op je phone hebt en onze regering geeft kapitalen uit aan commercials die ons moeten waarschuwen voor phishing omdat zelfs onze banken en de belastingdienst niet veilig blijken te zijn. Hmmmmm??

Vorige week werd de mailbox van mijn website, die blijkbaar nogal wat bezoekers trekt – én dus ook ongenode – belaagd met spam. “Van het expliciete soort”…. Gelukkig stonden mijn Web Warriors van De Computerdienst direct klaar om in te grijpen. Maar zelfs de meest extreme porno-filter moest handmatig worden aangepast omdat – en je raadt het al – er een nieuwe manier bedacht was om mij uit te nodigen, kennis te maken met een zogenaamde F*ckBuddy…..

Web Warriors

Oftewel, haal een paar letters weg, vervang ze door leestekens, en hoppa..weg spamfilter. Mijn box is weer schoon en mijn helden bedankt. Maar ik blijf achter met twee grote frustraties:

  • Als je dan zo graag wilt dat ik op je link klik, omdat je m’n prive gegevens wilt hacken, of gewoon ouderwets geld aan me wilt verdienen, waarom stuur je me dan een F*ckBuddy? Waarom verdiep je je niet in mijn interesses, zoals bv Facebook, die weet dat ik een anemoon zou zijn, als ik bloem was,  dat mijn vrienden me mysterieus vinden en dat ik 79 jaar zal worden. Stuur mij een link over dansschoenen…dán maak je in ieder geval kans op een klik.
  • Maar wat me vooral bezig houdt is het gebrek aan daadkracht vanuit wet- en regelgeving. Fietsen op de stoep mag niet, bekeuring. Drie km te hard rijden mag niet, bekeuring. En als ik ’s avonds met m’n hond een blokkie om ga, dan moét ik mijn ID meenemen. Kan ik hem niet tonen? Bekeuring!

Zo simpel kan het zijn jongens. Voordat je het web betreedt, eerst inloggen met je ID. Of zoals Paul ooit zei: “Als je deze code intoetst Manon”…

En natuurlijk zullen er altijd piraten blijven en hippies die vechten voor vrijheid van meningsuiting. Het is allemaal best. Totdat je zelf aan de beurt bent…. en geen Web Warriors in je rug hebt.

Manon

Reacties via Facebook

comments

Soortgelijke artikelen